Leren en ontmoeten

Terugblik ochtenddienst 8 februari 

Ds. Gerard Kansen heeft ons stilgezet bij de vraag wie wij zijn zonder ons werk, zonder onze status. Gewoon: op een onbewoond eiland. Wat blijft er dan van ons over? Dat is een confronterende en spannende vraag. We hechten immers aan onze eigen identiteit. We hunkeren naar erkenning.  Paulus zegt in Efeze 1 dat God verbondenheid met mensen zoekt. En dat doet Hij door Jezus Christus. De bijbel ziet de mensheid als lichaam. Het hoofd van het menselijke lichaam als geheel is Adam, de eerste mens. Het hoofd en de rest van het lichaam zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Daarom is Adams opstand (zonde) ook onze opstand. Maar, God heeft ons een nieuw hoofd gegeven, Jezus Christus (Efeze 1 : 10). Bij dat nieuwe hoofd hoort een nieuw lichaam (de gemeente). Daar horen wij bij op grond van onze wedergeboorte. Onze identiteit ligt dan niet langer in onszelf, maar in Christus. Denk eens na over de vraag: wie ben ik op een onbewoond eiland? Als je reputatie wegvalt, zonder kinderen, zonder status etc. Leef je dan voor jezelf of leef je in Christus omdat Hij je een nieuwe identiteit gegeven heeft?