Leren en ontmoeten

Terugblik ochtenddienst 29 november

Ds. F. (Freek) Brandenburg uit Vorden was deze ochtend onze voorganger. Het thema van de verkondiging was: “De hemel wankelt”, gebaseerd op Lucas 21: 25-31. God houdt van ons en Hij heeft ons niet verlaten, zelfs als wij denken dat dat wel zo is. Al wankelt alles en zien wij nergens zekerheden. Hij blijft trouw, ondanks onze twijfel en onze tekortkomingen.

We luisterden naar een lied van Kees Kraayenoord (God of the moon and stars). God wordt in dit lied bezongen als de God van de vrede en de oorlog. Hij is zelfs de God van de misdadiger en de pedofiel. Dat brengt ons in verwarring, we snappen het niet. Niet alleen de aarde beeft, maar ook de hemel wankelt. Waar is nog zekerheid te vinden?

In Psalm 13 ziet David het niet meer zitten en zit hij vol twijfel. Aan het eind zoekt hij steun bij God (Heer, ik vertrouw op Uw liefde, U bent goed voor mij).

Kern van de verkondiging is:

  1. God heeft ons niet verlaten, Zijn liefde blijft.
  2. Stop je moeiten niet weg, maar zie ze onder ogen en praat erover met elkaar en met God.
  3. Zoek niet je eigen antwoorden en begrip, maar richt je op God.

En dan? Dan luistert God, kijk maar naar de Catechismus, vraag 129 over het woord “amen”: Het is zeker dat God hoort.

Na de dienst heeft Marthilde te Kulve nog iets verteld over haar reis naar Lesbos en ons gevraagd om voor haar (en de vluchtelingen en de helpers) te bidden.