Leren en ontmoeten

Terugblik ochtenddienst 6 maart

Ds. J. (Johan) het Lam heeft het thema: “Liefde tot het uiterste” uitgewerkt aan de hand van de geschiedenis van de voetwassing uit Johannes 13: 1-17. Jezus heeft degenen die bij Hem hoorden, liefgehad tot het einde. Voeten wassen is dus liefde. Het Griekse woord voor liefde is “telos” en dat heeft 3 betekenissen: einde (in tijd), tot het uiterste (volledig, helemaal wassen) en doel (Jezus heeft ze liefgehad tot het doel). Jezus ging staan op het moment dat Judas opstond om Hem te verraden (en het gebeurde ook toen Hij wist dat God Hem alles in Zijn handen gegeven heeft). En precies op dat moment stond Jezus op en ging voeten wassen. Dat deed Hij als een Koning met macht. Hij gaf liefde als reactie op het handelen van de duivel. Dat vraagt Hij ook van ons. Liefde geven. Aan onze buren, aan onze kinderen, aan vluchtelingen, aan anders gelovigen, aan onze collega’s, aan medegelovigen etc.