Leren en ontmoeten

Terugblik ochtenddienst 28 mei

In deze dienst werd gelezen uit Johannes 16: 5 – 16, waarin wordt gesproken over de Geest als Helper. Ds. Arjan Oosterwijk gaf aan dat de verschillende Bijbel-vertalingen een andere term (en een andere betekenis) hanteren. Vaak wordt de Heilige Geest aangeduid als Parakleet (advocaat) of Pleitbezorger. In de Bijbel in Gewone Taal staat: Helper. De vraag die snel op komt is: Hebben wij hulp nodig dan? Blijkbaar wel en de Helper wil ons daarop wijzen.

Hij overtuigt van zonde; Hij roept ons op om niet in het donker te blijven leven, maar te leven met Jezus. Ook getuigt Hij van gerechtigheid; in het zuidafrikaans wordt gezegd: “Alles sal reg kom”. En Hij getuigt van oordeel; dat is eigenlijk een overwinningskreet. De duivel, de verdeler is al overwonnen. De Geest zoekt naar verbinding en Hij wijst altijd naar Jezus. Hij roept ons op om het prachtige cadeau, het geschenk van God, open te maken. Hebben we dat al gedaan?