Overig

500 jaar reformatie/ Luther

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther de 95 stellingen op de deur van de Kapel in Wittenberg spijkerde. Om hier bij stil te staan zijn er verschillende activiteiten in Apeldoorn:

  • Tentoonstelling Jeltje Hoogenkamp (gehele maand oktober)
    Jeltje is een kunstenaar met gevoel voor vorm- en kleursymboliek. Bij 12 Lutherliederen koos zij een voor haar kenmerkende versregel en verbeeldde die op doek. Daarnaast schilderde ze nog 9 doeken die een directe verbinding hebben met Luther-thema’s. Deze schilderijen zijn de hele maand oktober te zien in de Grote Kerk. De kerk is open na de zondagsvieringen, dus van +/- 11:15 tot 12:00 uur.
  • Woensdag 25 oktober, Voorstelling Kees van der Zwaard: ‘Hier sta ik’
    treedt Kees van der Zwaard op in de Goede Herderkerk in Apeldoorn. In de voorstelling krijgt Maarten Luther een brief van zijn jeugdvriend Olaf: ‘Als je dit leest, ben ik er niet meer.’ In de brief doet Olaf een verzoek aan Maarten om tijdens de begrafenisplechtigheid te spreken. ‘Jij bent de enige, die ik ken, die iets met God heeft. Of hoor je niet meer bij die club?’ De herinnering aan zijn verloren vriendschap met Olaf brengt Maarten op het punt dat hij zich moet uitspreken: ‘Waar sta ik?’ De voorstelling begint om 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30 uur. Kaartjes voor de voorstelling kosten €10,–. Opgeven kan via info@kerkplein7.nl, betalen aan de deur.
  • Disputatie en dankdienst
    Zaterdag 28 oktober vindt er om 15.30 uur in de Victorkerk, Jachtlaan 187 een disputatie plaats over de betekenis van Luther’s denken voor vandaag. Aan de hand van stellingen wordt gesproken over hoe wij vandaag omgaan met schuld, excuses en vergeving. Reacties op de stellingen worden gegeven vanuit verschillende kerkelijke tradities: prof.Willem van Vlastuin (VU Amsterdam), prof Gerard den Hertog (Theologische Universiteit Apeldoorn) en Rikko Voorberg (theoloog, theatermaker en pop-up dominee). Dat alles o.l.v. prof. Joke van Saane. Van 17.00-18.00 uur vindt er aansluitend een dankdienst plaats met als voorgangers: ds. Pieter Oussoren, ds. Klaas Douwes en ds. Willem Smouter. Muzikale medewerking wordt verleend door musici van het Nederlands Jeugd Orkest. De toegang is vrij.