Leren en ontmoeten

Terugblik 1e Kerstdag 25 december

We hebben echt Kerstfeest gevierd met elkaar; prachtig gezongen, een creatieve verwerking gezien van Maria met het kind en geluisterd naar een echte Kerstpreek. Het paste allemaal nog net in de zaal en we zijn blij met zoveel bekende gezichten en de gasten in ons midden. Want we weten: Kerst is voor iedereen!

We lazen Lukas 2, een overbekend Bijbelgedeelte waarin het kerstverhaal wordt beschreven. Kerst is een heerlijk feest omdat je het aan kunt raken. In je handen, je huis, je hart. Het licht valt in deze dienst, geleid door ds. Arjan Plaisier, op de vrouw Maria en haar kind. Is dat knus? Nou nee, want het kind wordt geboren buiten de herberg, terwijl het de Koning van de wereld is. Het zet zijn kroon af en trouwt met zijn geliefde.

Er komt een engel van God aan te pas. Hij zegt: Kerstfeest is voor jullie, voor jou. Druk het Kerstkind maar aan je hart. Vandaag is de Redder geboren, niet gisteren of morgen, nee nu. De God van de eeuwigheid kwam bij ons in de tijd om Zijn leven met ons te delen.

In Bethlehem, huis van het brood, net om de hoek. Maar een paar stappen van je verwijderd. Hij is dichterbij dan de polsslag van je arm.

En dan gaan de engelen weg. Hier zit een scharnierpunt in het verhaal. Blijven de herders zitten of staan ze op? Het kerstverhaal wordt hun eigen levensverhaal. En hoe zit dat bij ons? Welke kant gaan de scharnieren in ons leven op? Er zit een scharnier bij je knieën (durf je te knielen?), bij je ogen (sluit je ze en ga je bidden?), of in je hand (bal je je vuisten of leer je om ze te openen?).

Terugkijken/-luisteren:

YouTube player