Leren en ontmoeten

Terugblik zondag 25 februari 2018

Ds. Hans Eschbach uit Amersfoort was te gast en hield een overdenking over het thema: ‘Ik heb geen mens’, n.a.v. de geschiedenis van de verlamde man in Bethesda, het Romeinse badhuis in Jeruzalem. Hij was daar als enige tussen allemaal Romeinen. Jezus komt door de Schaapspoort Jeruzalem binnen. Hij gaat niet linksaf naar de tempel, maar kiest ervoor naar rechts te gaan, richting Bethesda. Jezus heeft die man op het ook die er al 38 jaar verlamd ligt. “Wil je genezen worden”, vraagt Jezus aan de man. Vreemde vraag? Dat valt nog te bezien, want als je zolang ziek bent, kan het maar zo zijn dat je ziekte jouw identiteit wordt. Dan zegt die man: “ik heb geen mens”. Jezus geneest hem. Jezus heeft ons ook op het oog. Hij is bewogen. Hij ziet ons en weet wat we nodig hebben. Wij mogen op Hem vertrouwen.