Algemeen

Terugblik ochtenddienst 6 januari

Deze zondag is Epifanie, de zondag waarop wordt nagedacht over Jezus’ verschijning in de wereld. Het is het begin van Zijn werk op aarde. Zowel in Jesaja 60 als in Mattheüs 2 lezen we van wijzen die van ver komen en het kind Jezus vinden. Als je het verhaal goed leest, kun je 3 stappen ontdekken:

  • De wijzen volgden het teken aan de hemel (een ster). Zij hadden de neiging (als oosterlingen) om te aanbidden. Het lijkt erop dat wij (westerlingen) niets meer in de natuur zien. Laten we proberen om Gods stem te ontdekken door 1 x per dag stil te staan bij iets uit de natuur, door God gemaakt.
  • De wijzen kwamen in Jeruzalem en daar ging de Bijbel open. Misschien maar 1 Bijbeltekst en toen wisten ze dat de Messias geboren was. Dat is nu ook nog zo; als je in de buurt komt van het boek, de Bijbel, dan gebeurt er wat. De wijzen kwamen in actie, terwijl de Schriftgeleerden die de teksten kenden, er niets mee deden. De oproep aan ons is om in beweging te komen.
  • De ster ging de wijzen voor en werd een adventsster. God geeft ons nu ook de feesten (waaronder het Kerstfeest) om dichter bij het geheim te komen. De ster bleef staan boven dat ene huis. Kerst is: in het Kind zie je God. Maar onderschat het niet. Het is: of jij zelf op de troon, of Hij op de troon. Ben je bereid te knielen en niet hoogmoedig te zijn, of handel je als Herodes. Laten we het Kind niet verraden, maar vasthouden en heiligen. Tot Zijn eer!