Leren en ontmoeten

Terugblik ochtenddienst 10 februari

“Pleeg geen moord”, zo luidt het 6e gebod. Nou, dat is eenvoudig, want we zijn toch geen moordenaars? Nee? Toch wel. Het menselijk geslacht is extreem gewelddadig. Denk maar aan de Tweede Wereldoorlog en de Goelag Archipel. En wij maken onderdeel uit van deze mensheid.

Het is goed om in de kerk namens de mensheid vergeving te vragen voor het vermoorden van Jezus. Tegelijk , op het moment dat de moord op Jezus plaatsvindt, mag een moordenaar ingang verkrijgen in het Koninkrijk van God. Een moord wordt door Jezus een offer. Voor de moordenaar en het slachtoffer is er vergeving. God is Rechter en Hij wil vergeven. Maar degene die niet wil buigen voor vergeving, komt er niet mee weg.

Het 6e gebod gaat nog verder. Jezus zei: “Pleeg geen moord”. Maar, als je je naaste haat, zit je niet goed. Verzoen je eerst met je naaste voordat je gaat offeren. Op het gezicht van ieder mens staat: “Houd van me”. Dat is onze opdracht en de Geest wil ons daarbij helpen.

YouTube player