Algemeen

De Geest wijst de weg

Leer je De Fontein beter kennen, dan ontdek je dat er verschillende senior-predikanten meeleven met onze gemeenschap. Marius Noorloos is er één van hen. Hij zit samen met Wil bijna altijd links-vóór in de zondagse diensten. In de afgelopen weken is er een kort en krachtig boek van Marius op de kerkelijke boekentafel verschenen: De Geest wijst de weg. Als Fontein worden we als “jonge Apeldoornse pioniersgemeente” in het voorwoord van René de Reuver (scriba van de Protestantse Kerk) genoemd als één van de inspiratiebronnen van dit boek. De vragen die leven in onze missionaire en pionierende gemeenschap zijn niet uniek: “ze leven in veel (wijk)gemeenten in de Protestantse Kerk”, schrijft De Reuver.

Als je een langdradig dominees-verhaal verwacht kom je bij Marius bedrogen uit. Van de 140 bladzijden vertelt de helft je concreet en helder hoe je samen de leiding die de heilige Geest ons geeft leert begrijpen. Zoek je diepgang en verheldering, dan is het eerste deel (“Bezinning”) voor jou geschreven. Ik ben een wat ongeduldiger type, dus ik bladerde meteen door naar het tweede deel (“Toepassing”). Daar vond ik een titel die eigenlijk alles in één keer zegt: “Gemeente-zijn in het realisme van de Geest”. Voor mij is dat dé vraag voor ons als Fontein: hoe reëel is de persoon en het werk van de Geest voor ons als gemeenschap? Ik bedoel het dus even niet persoonlijk-individueel, maar voor ons als groep mensen die elkaar minstens elke zondag ontmoeten en spreken. Marius vertelt ons opnieuw dat de heilige Geest niet alleen woont en werkt in jou als individu. Zijn liefde gaat als eerste uit naar ons als groep-mensen en ‘bruid van Jezus’, zoals we als kerk worden benoemd in de Bijbel. Weet je nog hoe verliefd jouw vriend of vriendin keek toen hij hun partner elkaar het ‘ja – woord’ gaven? Die verliefdheid van de Geest voor ons als Fontein roep Marius weer in je wakker. Een liefdesvonk die van ons overspringt naar buurt, samenleving en kerkelijke wijkgemeenten om ons heen.

Zoals geliefden hun relatie ook organiseren, zullen wij ook als Fontein onze kringen, overleggen, vergaderingen en organisatie regelmatig tegen het licht moeten houden. Zijn de aanwijzingen van de Derde Persoon zintuiglijk zichtbaar, bewijsbaar aanwezig in onze groepen? Of blijft de leiding van de Geest in de lucht blijft hangen – als een wens die we allemaal hebben of als een mooi idee waar we vanzelfsprekend vanuit gaan maar die weinig meer lijkt te doen in ons midden.

Bij mij bleef deze vraag hangen na het lezen van De Geest van de weg: ‘Hoe lang is het geleden dat er halverwege een kring of overleg waar ik bij was, we ons programma moesten wijzigen omdat we er samen achter kwam dat de Geest iets aan het zeggen was dat om een koerswijziging vroeg?’ Antwoord: ‘Iets te lang geleden’. Marius schrijft: “Niet alleen is de Geest nodig als betrouwbare gids maar evenzeer zijn de bereidheid en inzicht nodig van leden en vooral de leiders in kerk en maatschappij om zich door Hem te láten leiden”.

Wil je als kring of team De Geest wijst de weg samen lezen, laat het me dan even weten. Mocht je het boek even willen verkennen: ik leen het je graag uit.

Sander Ris
06-18763293
sanderris@defonteinapeldoorn.nl