Deelgenoot/zending

Zendingsbericht uit Afrika

Beste vrienden, we wensen jullie veel heil en zegen voor het nieuwe jaar! Het was fijn dat we hier samen met andere christenen kerst konden vieren. Met de Engelssprekenden vierden we kerst een week eerder. De kinderen hadden samen een nativity play ingestudeerd, een Amerikaanse gewoonte waarin het kerstverhaal nagespeeld/uitgebeeld wordt. Gideon speelde een schaap en Daniël de baby, alleen was het zo laat op de avond dat de kribbe tijdens het toneelstuk leeg was omdat hij te moe was. Het schaap speelde ook djembé. Een collega speelde een muziekstuk op de Kora, een soort lokale harp die erg mooi klinkt. Christien speelde een aantal stukken op de Irish Whistle en anderen droegen ook bij. Het was een fijne avond! 1e kerstdag vierden we met een bevriend Engels gezin, compleet met roast dinner, een kleinigheidje voor de kinderen en de toespraak van King Charles.

Op oudejaarsdag stonden we de hele dag oliebollen te bakken. Dat is ook bij ons traditie geworden. Een paar weken geleden was Christien bij de buurvrouw en die begon al te vissen: ‘Bakken jullie dit jaar ook jullie lekkere taartjes?!’ Een Nederlandse man die hier ook werkt, bracht gezellig de dag met ons door en zat boordevol verhalen over zijn recente bezoek aan Nederland. Het schaatsen en de sneeuw hebben wij helaas gemist! ’s Middags kwamen nog wat collega’s gezellig mee snoepen. Ze vielen overal weer in de smaak. Aan de buren geven we elk jaar oliebollen met een christelijke kalender. Met dat soort kleine dingen proberen we een licht in onze buurt te zijn.

Toen Christien op bezoek was bij de buurvrouw, stelde ze vragen over het geloof. De gemiddelde moslim in dit land gelooft dat het niet zoveel uitmaakt of je moslim of christen bent. Ze zien het als twee bomen die naast elkaar groeien, maar waarvan de takken vervlochten zijn en dus uiteindelijk hetzelfde eindigen. Het was een mooi, bemoedigend gesprek, waarin de buurvrouw veel vragen stelde over het hiernamaals. Wat is je hoop na dit leven? Ze is oud en ziek en vraagt zich af wat er nu echt waar is. ‘Je zou een goede dominee zijn!’ lachte de buurvrouw. ‘Kom vaker langs, dan kunnen we het er meer over hebben!’

Op het werk zijn er de nodige uitdagingen. Vorige keer schreven we over het sollicitatieproces. Dat liep anders dan we verwachtten.  Uit de gesprekken en tests kwam duidelijk de persoon rollen, van wie we hoopten dat zij het zou worden. Wat waren we blij! Maar nadat ze in gesprek was gegaan met de directeur over het loon, haakte ze af. Ze had juist die week ook een andere baan aangeboden gekregen, waar ze veel meer kon verdienen. Ze wist van tevoren wat ze ongeveer kon verwachten bij onze organisatie en we hadden haar sterk aangeraden alleen te solliciteren als ze het Bijbelvertaalwerk met hart en ziel steunde, want voor het loon zit je elders beter. Het was daarom een grote teleurstelling, ook omdat er geen andere geschikte kandidaten waren. De hele procedure moet nu opnieuw gestart worden. Willen jullie hiervoor bidden?

De christelijke organisatie tegenover ons kantoor gaat vanwege de veiligheidssituatie het land uit. Zij hebben een mooie printshop opgezet, die nu ter overname beschikbaar is.  Een gouden kans voor ons kantoor, maar zoals met alles moet er eerst naar geld worden gezocht. Omdat het Bijbelvertaalwerk hier al jaren kampt met financiële tekorten, is het steeds zoeken naar inkomsten genererende activiteiten. Dit zou een mooie kans zijn! We hopen en bidden dat het allemaal gaat lukken.

Wij maken het verder goed. Daniël is nu zes maanden en kruipt het hele huis door en stond van de week ineens rechtop in zijn wiegje! Hij begint al lekker wat fruit op te knabbelen. Gideon was in december jarig en is nu al 4! Voor zijn verjaardag hadden we legopakketjes meegenomen en dat vindt hij geweldig. De duplo mag nu van hem worden opgeruimd, want lego is fantastisch.

Shalom, Willem en Christien