Deelgenoot/zending

Nieuwsbrief Willem en Christien Baarssen

Vorige maand is het ons niet gelukt om een stukje te schrijven, want we waren alle vier tegelijk ziek. Eerst werd Gideon ziek met hoofdpijn en overgeven. Hij had malaria en keelontsteking, daarna werd Christien ziek: ook malaria en keelontsteking. Toen kreeg Daniël koorts, gelukkig alleen maar keelontsteking. En toen Willem, met malaria. Het waren twee pittige weken, maar gelukkig zijn we er weer bovenop!

Vorige keer schreven we over het sollicitatieproces, wat jammer genoeg niet opleverde wat we hoopten. We zijn dankbaar dat een tweede sollicitatieronde wél een geschikte kandidaat heeft opgeleverd: Dessé, een jongeman van 31. Hij is heel leergierig en blijft doorvragen tot hij het helemaal heeft begrepen. Ook heeft hij kennis van zonnepanelen, want heel mooi uitkomt nu er zonnepanelen komen op het dak van kantoor.

Dat is tegelijkertijd ook een gebedspunt, want de container met zonnepanelen en een nieuwe generator staat nog steeds in een stadje 8 uur verderop. Daarin zitten ook wat spullen voor onszelf, zoals een goede fiets voor Christien. De technisch zendeling die hierover gaat, heeft heel veel op zijn bordje. Het hete seizoen is begonnen, waardoor de stroomstoringen ook danig toenemen. Met zonnepanelen kan het werk goed doorgaan. We hopen dat we alle spullen spoedig hier hebben, zodat de installatie van de zonnepanelen en generator op kantoor kan beginnen.

Vorige keer schreven we over de organisatie tegenover ons die vertrekt en die de printshop te koop had. Die heeft ons kantoor over kunnen nemen, een mooie kans! We hopen dat we dit verder uit kunnen breiden en meer bekendheid krijgen, zodat het ook kan zorgen voor inkomsten voor kantoor. Dat die organisatie weggaat, heeft ook invloed op ons persoonlijk leven, want goede vrienden van ons vertrekken daarmee ook. Deze maand verhuizen twee gezinnen en dat is erg jammer. Een ander gezin is deze maand het land uit voor een operatie van hun dochtertje. De komende maand is daarmee erg rustig wat sociale contacten betreft.

Ondanks het vertrek van zoveel zendelingen, voelen we ons ook bemoedigd. Een zendingsechtpaar die christelijke radiostations in ons land opzet en ondersteunt, gaf prachtige getuigenissen van hoe God werkt. Wij mogen niet meer buiten de hoofdstad komen, maar de radiostations zitten door heel het land. Deze stations werken vaak op zonne-energie en tijdens de vele stroomstoringen, zijn ze in sommige gebieden dan het enige station wat te horen is. In het noorden is dat ook het geval en zo zijn er al een aantal jihadisten tot geloof gekomen omdat het Christelijke radiostation het enige was waar ze naar konden luisteren! Gods werk gaat door!

Ook in het klein. Onze hulp in huis is moslim en een tijdje geleden begon Christien samen met haar te bidden ’s morgens. Afgelopen week ontstond het gesprek over wie God is en dat Allah en de God van de christenen niet dezelfde kunnen zijn. Toen wilde ze niet meer samen bidden. Maar toen Christien voorstelde om samen de Bijbel te lezen over (voor haar) de profeet Jezus, wilde ze dat wel! Dat is bemoedigend, want ze leert er veel meer van over Jezus dan door samen te bidden. Daarin ervaart Christien ook geestelijke strijd, want de tegenstander geeft niet zomaar zijn bezit op. Willen jullie bidden dat het Bijbellezen vrucht mag dragen?

De Ramadan begint bijna, een tijd voor moslims om te volharden in het lijden van het vasten. De focus ligt vooral daarop. En geleden zal er worden, want de vastenperiode is middenin het hete seizoen. Eet of drink maar eens niet de hele dag bij 45 graden. De meeste mensen slapen dan overdag en leven ’s nachts. Wat mogen we dankbaar zijn dat we uit genade vrij tot God mogen gaan. Bidden jullie deze ramadan mee dat moslims deze weg mogen ontdekken?

Shalom, Willem en Christien