New winedienst 25 juli – 10:00 uur

New winedienst 25 juli - 10:00 uur

Wanneer

zondag 25 juli 2021    
10:00 - 11:15

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Kristal (wijkcentrum)
Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, Gelderland, 7323 XB

Event Type

Kaart wordt geladen...

Komende zondag volgen we de New Wine dienst van 10.00 – 11.30 uur. Dat is een dienst die geleid wordt door Alexander Venter, een Zuid-Afrikaanse theoloog. Hij spreekt in het Engels, maar de lezing wordt ondertiteld in het Nederlands. Het is dus voor iedereen te volgen. Het thema is: “Leven in Jezus; Blijf in Mij, dan blijf Ik in jullie”.De muziek wordt verzorgd door New Wine, zodat we met elkaar de hele dienst kunnen meebeleven, inclusief het zingen.In het Kristal volgen we de livestream op het grote scherm. De stoelen staan klaar, net als de koffie. En uiteraard is iedereen welkom!

Zomerzondag 25 juli willen we in het Kristal samen meekijken met de ochtenddienst op de conferentie van New Wine Nederland. Mocht je 25 juli niet naar het Kristal komen, wil je dan thuis met ons meekijken naar dienst op New Wine via deze link: zomerconferentie.new-wine.nl

Hieronder leg ik kort uit waarom we ervoor kiezen om samen mee te kijken naar een ochtend van New Wine.

New Wine

Normaal gesproken vindt elke zomer de New Wine zomerconferentie plaats in Nederland. Zo’n vijfduizend christenen uit het land komen dan samen. Meestal zijn het gelovigen die kerken in de PKN, CGK (christelijk-gereformeerd), NGK (nederlands-gereformeerd) en GKV (vrijgemaakte kerken). New Wine is een interkerkelijke beweging, waar ook de nodige evangelische gemeenten bij aangesloten zijn. De zomerconferentie is meestal een “kleine Opwekking” omdat het erg lijkt op de Opwekkingsconferentie tijdens het Pinksterweekend. De naam “New Wine” heeft te maken met de uitspraak van Jezus: “Jonge wijn moet je niet bewaren in oude wijnzakken” (Markus 2:22) maar ook met het verhaal van de bruiloft in Kana waar Jezus water in wijn verandert (Johannes 2). Het zijn twee beelden van hoe we als kerken altijd weer op zoek zijn naar het vernieuwende werk van de heilige Geest. De kerk wordt niet voor niets Semper Reformanda genoemd: altijd aan het her – vormen re-formeren: vernieuwen (een uitspraak toegeschreven aan Augustinus).

Zomerconferentie

New Wine is dus een beweging onder kerken die actief zoeken naar nieuwe vormen (nieuwe ‘wijnzakken’) voor wat God nu in 2021 aan het doen is in onze kerken. Kom je op een New Wine zomerconferentie, dan leer je over aanbidding en met-en-voor-elkaar bidden (ministry). Er is veel aandacht voor de gaven van de heilige Geest en er zijn allerlei workshops rondom Duurzaamheid, Gerechtigheid en Pionieren. Je merkt: we zijn als Fontein lang niet de enige die met deze onderwerpen bezig zijn. Daarom lijkt het ons waardevol om samen een ochtenddienst mee te maken van New Wine.

Een dienst van New Wine

De ochtenddienst bestaat uit aanbiddingsmuziek, meestal afkomstig uit de Opwekkingsbundel en samengebracht met oudere bekende hymnen. Er is een preek die best even kan duren (halfuur) en die dit jaar wordt gegeven door een kerkelijk leider uit Zuid-Afrika: Alexander Venter. De preek wordt door Alexander in het Engels gegeven en in het Nederlands ondertiteld. Alexander spreekt vaak over de komst van het Koninkrijk zoals Jezus het verkondigt; en over het vernieuwende werk van de heilige Geest in gelovigen en kerken. Vanuit zijn Afrikaanse context spreekt Alexander regelmatig over actuele onderwerpen als racisme, ‘white privilege’ en de zonden die we als West-Europese samenlevingen nog steeds begaan in Afrikaanse landen, denk bijvoorbeeld aan uitbuiting en moedwillige vervuiling door Westerse bedrijven. Een dienst van New Wine eindigt met ministry: je wordt dan uitgenodigd om persoonlijk voor te laten bidden en je te laten zegenen door twee bidders die echt even tijd voor je hebben. Dat zal dit keer vanuit New Wine via online ‘kamers’ georganiseerd worden. In het Kristal kunnen we aan het einde van de dienst bewust even met en voor elkaar bidden.

Mijn eigen verhaal bij New Wine

Zelf ben ik zo’n twintig jaar betrokken bij New Wine. Als student theologie bezocht ik New Wine conferenties en seminars voor (toekomstige) predikanten. Samen met Nienke en later met onze kinderen zijn we er ‘blijven hangen’. Bij New Wine heb ik geleerd hoe theologie en ervaringen/emoties samen optrekken. Bijbelse theologie was voor mij een ‘droog gebeuren’. Al was ik zelf theoloog, ik vond theologie vooral saai en veraf staan van het ‘gewone leven’. Bijbelse kennis was voor mij belangrijk maar ik hield er niet van. Bij New Wine kreeg ik weer hart voor theologie en het bestuderen van de Bijbel. Ik leerde kerkelijke leiders en theologen kennen die voor mij authentieker te werk gingen: ze waren er met het hart en ziel bij betrokken. Jezus liefhebben, de heilige Geest ervaren, Gods aanwezigheid letterlijk proeven en voor je ogen zien gebeuren… Ik heb bij New Wine gezien dat het voor de volle honderd procent te maken heeft met doordachte en wijze theologie. Toen theologie en ervaring eenmaal voor mij werden samengebracht kon ik mezelf toevertrouwen aan de roeping van dominee-zijn. New Wine één van de belangrijkste redenen dat ik als twintiger de weg terugvond naar de Protestantse Kerk en haar theologie. Vóór New Wine had de CWN ook al veel van dat werk gedaan, maar zoals je wel weet: meestal heb je als mens een tweede kans nodig. New Wine heeft dan ook veel weg van het werk van de Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN) en het Evangelisch Werkverband. Eigenlijk zouden die drie nog eens samen moeten gaan, maar dat is weer een ander verhaal voor een ander moment.

Informatie

Voor meer informatie over New Wine en de zomerconferentie: www.new-wine.nl

Een meer theologisch inkijkje in New Wine en de geschiedenis hoe deze beweging in Engeland is ontstaan vind je op : http://ronaldwesterbeek7.blogspot.com/2015/02/boeiend-godsdienstsociologisch-paper.html

Een mooie sfeerimpressie van de zomerconferentie 2018: https://www.bd.nl/boxtel/wonderbaarlijke-genezingen-tijdens-new-wine-in-liempde~a2d002ce/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Sander Ris

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.