samen-bidden-1024x678

Samen danken en bidden (28 maart 2025)

Weet je het nog? Of heb je het toen niet meegekregen? De centrale kerkenraad van de Protestantse Gemeente Apeldoorn verspreidde enkele jaren geleden een alarmerend bericht. Na onderzoek bleek dat het voortbestaan van verreweg de meeste wijkgemeenten werd bedreigd vanwege een slechte prognose. Tijdens de viering van zondag 12 maart 2023 werd met instemming van de kerkenraadscommissie een plan geïntroduceerd om als Fontein geregeld te bidden om een keer ten goede, een opleving. Een gebedsactie werd opgestart: in de diensten, in de wijkkringen, thuis en door middel van de weekbrieven. Een filmpje van die oproep, motivatie en introductie is nog altijd beschikbaar via de link https://youtu.be/sBd6gORRYSU. Het kan helpen om daar nog eens naar te luisteren. Denk nog eens aan de tekst van de uitgereikte flyer met magneetstrip:

‘Bid met ons mee voor de kerken in onze stad:

* voor de toekomstplannen die in de kerk worden gemaakt – dat we ons laten leiden door Gods Geest.
* voor de jongere generaties – dat de kerk hen weer leert kennen en waarderen.
* om volharding in gebed, liefde voor elkaar en de stad – dat we ons niet laten ontmoedigen door tegenvallende cijfers.’

Er wordt in onze tijd in allerlei kringen herhaaldelijk gewezen op het belang van het bidden. Tijdens de Opwekkingsconferentie Pinksteren 2024 werd de gebedsbeweging 24/7 in Nederland geïntroduceerd. In Apeldoorn zijn geregeld bijeenkomsten van het Stadsgebed. New Wine heeft een gemeentecursus ‘Luisterend bidden’. Het Evangelisch Werkverband heeft een ‘Gebedsdoeboek’ uitgegeven en biedt trainingen aan onder het motto ‘Leer luisterend bidden’. In de laatste visienota van de PKN staat dat zij een “gebedsgemeenschap” wil zijn. De Protestantse Theologische Universiteit biedt ook een gemeentecursus aan onder de titel ‘Een nieuw gebed’. In de Rooms Katholieke Kerk van Nederland wordt tegenwoordig aangehaakt bij de wereldwijde organisatie van de ‘Missionaire Parochie’. Daarin is ruimte voor ‘missionair gebed’: “het laten samenvallen van onze gemeenschappelijke verlangens met het bewust bidden om het werk van de heilige Geest bij het transformeren van de harten van de mensen in onze parochies en omgeving”.

Hoe staat het ervoor met het gebed in je eigen leven? Wat koester je en waar loop je tegenaan? Durf je er open en vertrouwelijk over te praten met anderen? Ken je zoiets als ‘Stille tijd’ waarin je luistert naar het Woord en naar de Geest en naar de stille stem van je eigen hart? Het zal je gebedsleven verdiepen en verrijken. Wie weet kan het je helpen als je een gebedsdagboek gaat gebruiken of een lijst aanlegt met de namen van mensen en instanties waarvoor je bidt.

Praten over het gebed is goed. Maar er is meer te doen. Het in praktijk brengen van het geregeld bidden is en blijft onze roeping. Vernieuwing van de kerk begint bij de vernieuwing van onszelf. En een vernieuwde kerk vindt ook de motivatie om te bidden om gerechtigheid en vrede in de samenleving dichtbij en om nieuwe, heilzame onderlinge verhoudingen in de op drift geraakte en uit elkaar drijvende volkeren. In deze lijdenstijd, lezend in de Evangeliën, valt het ons op waarom en hoe, hoe vaak en voor wie Jezus bad en God dankte en loofde. Hij is onze Hogepriester die uit ondervinding weet wat wij mensen meemaken. Hij bidt voor ons en de Geest van God bidt in ons. Dat stimuleert mij om zelf ook te blijven bidden.

Christus Jezus, in de moeiten en vreugden van ons leven bent U met ons en willen wij naar U luisteren. U hebt uzelf voor ons en voor de wereld in nood opgeofferd en werd gekruisigd. Uw opstanding verzekert ons dat onze zorgen nooit het laatste woord hebben. Geef ons de bescheidenheid en de oprechte wens om steeds weer ons te richten op U. Leid ons voortdurend door uw heilige Geest in de grote en kleine dingen van het leven. Maak ons tot mensen die blijven uitzien naar uw tegenwoordigheid, die leven in de verwachting dat U ons ook vandaag iets te zeggen hebt. De wereld verandert, maar uw liefde en trouw veranderen nooit. Breng tot bloei in ons wat wij hebben meegekregen van het Evangelie en van het komende koninkrijk. Dan worden de vruchten daarvan zichtbaar. Dan zijn wij onderweg naar nieuwe ervaringen van de hoop die niet beschaamt. God van het leven, levende God, U openbaart Uzelf nog steeds door uw Woord en uw Geest, U spreekt tot ons door de schoonheid van de schepping, door de vernieuwing van uw Kerk en door onverwachte ingevingen, ervaringen en ontmoetingen. Open onze oren, onze ogen, ons hart. Dan leren wij onze oren te spitsen, zien wij wat anderen niet zien en gaan wij met een brandend hart onze weg. Dan zullen wij bewogen zijn en in beweging komen. In de naam van Jezus, in de kracht van de Geest.

P.S. In april gaan wij na 31 jaar Apeldoorn verlaten en gaan wij terug naar Leeuwarden waar wij eerder 20 jaar gewoond en gewerkt hebben. Wij zijn dankbaar voor al het goede dat wij met jullie in de geloofsgemeenschap van de Fontein hebben mogen beleven. De Gemeente van de Heer kent confessionele, evangelische en charismatische stromingen. De charme van de Fontein is dat die stromingen samen optrekken, van elkaar leren en elkaar verrijken. Die kruisbestuiving is en blijft nodig en is veelbelovend voor de toekomst van de kerk en voor ons getuigen zijn in een verweesde samenleving. Fontein, wees vrolijk orthodox, wees gezegend en tot een zegen! Wij zullen jullie missen. Het ga jullie goed in elk opzicht.

Een hartelijke groet, vanzelfsprekend ook namens mijn lieve vrouw Froukje, Jan Karelse

Andere nieuwsberichten

Ochtenddienst

Vandaag is opnieuw Timo van der Heijden onze voorganger. Hij is inmiddels druk bezig met het klussen in zijn huis

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het werk van De Fontein? Stuur een e-mail naar secretariaat@defonteinapeldoorn.nl