Doop

Wat betekent de doop voor ons?

De Fontein erkent van harte de traditie en praktijk van de kinderdoop. Ouder(s) die dat verlangen, mogen hun kind laten dopen. Zij beloven daarbij hun kind voor te gaan in de weg van Christus. Aan kinderen wordt dan ook een eigen plaats gegeven in het leven van de gemeente, in de eredienst. De kinderen worden ingewijd in het geloof door geloofsopvoeding en catechese, in de hoop dat ze uit mogen groeien tot volgelingen van Jezus. In de weg van inwijding en van ontwikkeling van (beginnend) eigen geloof past het dat kinderen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het Heilig Avondmaal. Het is aan de ouders hoe hierin te beslissen.

 

De Fontein erkent van harte de kracht van de traditie van doop op belijdenis. Dit betekent dat ouders er ook voor kunnen kiezen hun kind niet te laten dopen maar het voor te gaan in de weg van Christus, in het verlangen dat het zich later zelf laat dopen. De geloofsopvoeding en catechese van De Fontein wil hier dienstbaar aan zijn. Ouders die dit betreft, kunnen hun kinderen in de kerk opdragen. Het ligt niet voor de hand dat ouders die hun kinderen niet laten dopen, het laten deelnemen aan het Heilig Avondmaal.

 

Het spreekt vanzelf dat in De Fontein met vreugde mensen die nog niet gedoopt zijn, maar tot geloof zijn gekomen in Christus, zullen dopen. Zij worden gedoopt ‘op hun belijdenis’.

De consequentie van de aanvaarding van de kinderdoop binnen De Fontein is, dat eenmaal als kind gedoopte leden, overeenkomstig wat daar hierboven over is gezegd, niet nog een keer gedoopt kunnen worden. Wij moedigen gemeenteleden die dat willen niet aan zich elders te laten dopen. Gemeenteleden die dit wel doen zullen als volwaardige leden van De Fontein blijven beschouwen (met uitzondering van predikanten: zij plaatsen zich in het voorkomend geval buiten het kerkverband van de Protestantse Kerk).

 

Er is ruimte voor de doopgedachtenis. Hoewel hier nog geen ervaring mee is, zal in voorkomende gevallen gezocht worden naar een passende vorm. Een doopgedachtenis brengt de ‘bekeerling’ in lijfelijk contact met het doopwater waarin hij of zij ooit is gedoopt. Hierbij wordt een persoonlijk getuigenis of belijdenis uitgesproken. De wijze waarop dit lijfelijk contact tot stand komt, kan nader worden besproken en vastgesteld. Voor de gemeente moet het duidelijk zijn dat het bij een doopgedachtenis niet om een doop gaat.

 

De doop hoeft niet geproblematiseerd te worden. Laat ieder uit de overtuiging van zijn of haar hart handelen en de doop als gave van God met vreugde ontvangen of laten ontvangen. We dopen in De Fontein niet met een angstig geweten of een betreffende doop ‘wel mag’ of ‘wel bijbels is’. We mogen leven in een evangelische vrijheid. We hoeven evenmin de opvatting van hen die doop en eigen geloofsbelijdenis verbinden te problematiseren. We kunnen in vrijheid gemeenteleden die op grond van hun overtuiging zich elders hebben laten dopen, blijven aanvaarden.

 

Laat echter wel in liefde en openheid steeds het gesprek over en de bezinning op de doop gaande gehouden worden. De doop is een groot gebeuren, een heilig sacrament, en daar past een voortdurend gesprek over de kinderdoop en doop op belijdenis bij en de daarbij horende zoektocht van gemeenteleden. Ook waar dit gesprek onder het voorteken van evangelische vrijheid staat, zijn we wel gehouden ons ernstig te bezinnen op wat ons van God gegeven is en of we ook als het om de doop gaat, ons bewegen in de weg van de gehoorzaamheid van het geloof.

fontein-apeldoorn-pkn-kerk

Doopnotitie

Download het document met onze kijk op de doop in de doopnotitie.

Veelgestelde vragen

Op zondagochtend begint de dienst om 10.00 uur. De avondbijeenkomsten, die incidenteel worden gehouden, beginnen over het algemeen om 19.00 uur. Hou de agenda in de gaten voor precieze tijden.

Van zondagse ochtenddiensten worden video-opnamen gemaakt die via de website www.defonteinapeldoorn.nl, Youtube en Facebook voor iedereen beschikbaar is. Als je achterin de zaal gaat zitten, bent u niet in beeld. Voor de anderen geldt dat de opname voorin de zaal wordt gemaakt, waardoor in sommige gevallen alleen je rug of achterhoofd mogelijk in beeld zullen komen. Het Avondmaal tijdens de Avondmaalsdienst wordt niet in beeld gebracht.

Voor kinderen vanaf 5 tot 12 jaar is er kindernevendienst. De kinderen gaan tijdens de dienst naar hun eigen ruimte. Daar horen zij het Bijbelverhaal op hun eigen niveau. Onder de collecte komen zij weer terug. Er is ook oppas voor de kinderen van 0 tot 4 jaar.

Van blijde en minder blijde gebeurtenissen van gemeenteleden, zoals geboorte, huwelijk, overlijden en opnames in het ziekenhuis, ontvangt de kerkenraad graag bericht via de secretaris, Mark Stomphorst, Kruizemuntstraat 134, 7322 MX Apeldoorn of stuur een email: secretaris@defonteinapeldoorn.nl. Bellen kan ook: 06-51738452 .

Geboorteberichten zullen alleen afgekondigd worden als er een geboortekaartje verstuurd wordt naar de kerkenraadscommissie, via de secretaris. Desgewenst kun je een foto van je kindje sturen, zodat we deze kunnen plaatsen in de nieuwsbrief en/of vertonen via de beamer op zondagochtend.

Nadat u aan de secretaris het geboortebericht hebt gemeld zal een ouderling contact opnemen. Zij zal met u bespreken welke datum u uw kind wilt/kunt laten dopen/opdragen. In de periode tussen de aangifte en bediening wordt een gesprek gehouden bij de ouder(s) thuis. Hierin wordt gevraagd naar het motief om te dopen of op te dragen, bij de doop de inhoud van het doopformulier en de gang van zaken tijdens de bediening besproken. Tevens wordt het praktische verloop van de dienst doorgenomen.