Geliefde broers en zussen,
Via diverse christelijke nieuwsmedia worden de laatste tijd vaker artikelen geschreven over een trend onder jongeren uit Gen-Z die geboren zijn tussen 1997 en 2012. Het is de generatie van digital natives en op wie de corona lockdowns een grote impact hebben gehad. Druppelsgewijs komen er namelijk verhalen naar buiten van jongeren die door TikTok in aanraking komen met het evangelie en een kerk of jeugdgroep opzoeken. Anders dan hun (groot)ouders heeft deze generatie weinig kennis van en ervaring met het christelijk geloof en is hun houding meer open.
De IZB heeft deze ontwikkeling aangegrepen om een inspiratie-ochtend over het thema ‘Bekeringen’ te organiseren afgelopen dinsdag. Twee pionierende predikanten deelden bekeringsverhalen van jongeren die zomaar op hun pad kwamen. Wat mij opviel was dat er in die verhalen vaak een diepe ervaring voorafging aan hun zoektocht. Dus eerst een Godservaring en daarna op internet en later in de kerk op zoek gaan naar wat dit precies te betekenen had. Een voorbeeld: Een predikant vertelde het verhaal van een jongvolwassene die succesvol arts was en bourgondisch leefde. Voor de familie waar hij uitkwam was dat precies het soort leven waarvoor ze hem hadden opgevoed. Op een avond stond hij met een glas bier in zijn hand op een feestje en overviel hem een diep gevoel van leegte: ‘Is dit het nou?’ In eerste instantie zocht hij het in de oosterse spiritualiteit, maar het gevoel bleef. Daarna stapte hij voorzichtig een kerk binnen en langzaam, met kleine stapjes, kwam hij tot overgave.
Let wel, het waren niet allemaal halleluja-verhalen. Niet bij iedereen beklijft het evangelie en blijft vurig zoeken. Er worden jongeren gedoopt, maar er haken er ook (na de doop) af. De Zaaier zaait, maar niet al het zaad draagt duurzame vrucht. Maar toch, er lijkt iets nieuws te gebeuren.
Deze voorzichtige trend stelt ons een aantal boeiende vragen: Hoe kunnen wij (opnieuw) leren vrijmoedig ons geloof te delen? Welke rol spelen onderwijs en vorming bij de inwijding van nieuw-gelovigen die geen enkele christelijke achtergrond hebben? Hoe vinden deze jongeren een eigen plek in de kerk? Welke vorm van bekering vraagt dit alles van ons?
Deze voorzichtige trend moedigt ons daarnaast ook aan om te danken en bidden.
Wij danken samen:
- … dat U Vader en Heer bent van de hele schepping. U kunt en wilt alles gebruiken tot Uw eer!
- … voor het werk van de Geest in de harten van tieners en jongeren. Hoe U tot hen spreekt zonder dat ze het doorhebben en hen beweegt om U te zoeken zonder dat ze U kennen.
- … dat U, Jezus, ons als kerk liefheeft en ons ondanks alles niet los hebt gelaten, maar juist wil inzetten.
Heer, wij bidden samen voor:
- … christelijke influencers die hun content delen op social media zoals TikTok en Instagram. Zegen deze nieuwe evangelisten met wijsheid, geloof en een liefdevolle gemeenschap om hen heen.
- … de tieners die zoekend zijn of tot geloof gekomen zijn. Bescherm hen, geef hen kracht en moed om door te gaan. Help hen zich te binden aan een groep mensen met wie ze samen U leren kennen.
- … een open houding en gemeenschap van onszelf als kerk. Dat we mogen horen wat U tot ons te zeggen hebt en beschikbaar mogen zijn. We kijken uit naar wat U aan het doen bent!
In de naam van God, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen!
Timo van der Heijden