De kwaliteit van het kerkelijk beleid (1)
Als regelmatige kerkganger en meelevend gemeentelid valt het me zowel op als tegen, dat het in de kerkdiensten en in de publicaties van De Fontein, zoals de Nieuwsbrief, meestal niet gaat over het kerkelijk beleid. Dat zou echter meer het geval moeten zijn, want hiervoor worden na ontstaan van de kerk, in de Handelingen der apostelen en in hun hierop aansluitende brieven een aantal aanwijzingen gegeven. Hierop behoort het kerkelijk beleid regelmatig te worden afgestemd. Geloofs- en gemeenteopbouw onder leiding van de Geest behoort zelfs de hoogste prioriteit te krijgen. Zo schrijft Paulus, dat de gaven van de Geest alleen functioneren in een klimaat van liefde en is zijn conclusie voor het kerkelijk leven en beleid: ‘Jaagt de liefde na en richt u op de gaven van de Geest, vooral op die van de profetie, want die is opbouwend, troostend en bemoedigend’ (1 Korintiërs 14:1 en 3). Daarom is het nodig te danken voor alle aanwijzingen en te bidden, dat er in het beleid voldoende aandacht aan wordt besteed.
De kwaliteit van het kerkelijk beleid (2)
Na ruim 30 jaar aandacht te hebben besteed aan het beleid van de plaatselijke Prot. Gemeente is het me ook op- en tegengevallen, dat er voor de aanwijzingen van de Geest weinig belangstelling bestaat. Diverse keren was te vernemen, dat leden en leiders meer doeners dan bidders zijn… Het is teleurstellend, dat de aansporing aan de gemeenten in Openbaring 2 en 3: ‘Wie oren heeft moet horen wat de Geest tot de gemeente zegt’ ook bij het vaststellen van het toekomstig beleid geen prioriteit heeft. Daarom valt er nog meer verwarring, verdorring en dus verlies van kwaliteit te verwachten!… Reden genoeg te bidden dat men alsnog tot in- en omkeer zal komen
De kwaliteit van het kerkelijk beleid (3)
Een belangrijke rol om de kwaliteit van het kerkelijk beleid te bevorderen en de bewaren heeft de opleiding van voorgangers aan de Prot Theologische Universiteit. Ook hierover kunnen de kerken terecht bezorgd zijn, want er bestaat tussen de medewerkers geen overeenstemming over de samenhang tussen geloofs- en gemeenteopbouw onder leiding van de Geest. Het vak gemeenteopbouw is zelfs geschrapt… In de loop der jaren heb ik aan leidinggevende functionarissen helaas tevergeefs voorstellen gedaan om de kwaliteit van de opleiding voor het kerkelijk beleid te verbeteren. Aan de inbreng van veel voorgangers in het kerkelijk beleid is duidelijk te merken, dat hun opleiding hiervoor schromelijk tekort is geschoten… Het is dan ook te bidden en te hopen, dat de synode van de PKN het beleid van de PThU kan corrigeren of dat studenten een betere opleiding vinden.
Marius Noorloos