Deelgenoot/zending

Zendingsnieuws van de familie Baarssen

Beste vrienden, bij dit schrijven, reizen we over precies twee weken naar Nederland. Je kunt je voorstellen dat een verhuizing terug naar Nederland de nodige energie en voorbereiding kost. We liggen goed op schema, maar intensief is het wel. Ook voor de kinderen, want die merken zeker dat er wat op stapel staat. Dit stukje wordt dus niet al te lang, want er is nog veel te doen! 😉

Afgelopen weken waren er twee bijzondere gelegenheden. Het eerste was het 100-jarig jubileum van de Christian Missionary Alliance (CMA) in dit land! 100 jaar geleden werd hier het eerste zendingswerk verricht. Dat was nog eens pionieren. Daarmee vergeleken hebben wij het comfortabel gehad in ons huis in de stad! Een collega van ons op kantoor was de speciale afgevaardigde van het comité om in het Dogon gebied aanwezig te zijn. Ze was heel erg zenuwachtig, want in dat gebied is het erg onrustig wat terrorisme betreft. Gelukkig zijn de gedenkdienst en het feest goed en veilig verlopen. Voor deze gelegenheid waren zendelingen van de CMA die vorig jaar vertrokken zijn, weer in het land. Het was een fijn weerzien van verschillende goede vrienden! Nu is het aan de kerk om zelf verder te gaan met het verbreiden van het evangelie!

Een andere fantastische gebeurtenis, was de opdraging van het Nieuwe Testament in de J-taal. Daaraan hebben Nederlandse collega’s 20 jaar gewerkt en in het gebied daar gewoond. Ze wonen sinds twee jaar in Nederland en waren speciaal voor de gelegenheid hier naartoe gekomen. Het was erg fijn hen weer te ontmoeten. Er was alleen één probleempje. Er was een uitgebreide selectie van het Oude Testament vertaald. Deze was in Nederland gedrukt, maar door miscommunicatie en een annulering op het laatste moment van de transportmaatschappij zouden deze nóóit op tijd aan komen. Een Nederlands bedrijf heeft een nieuwe technologie waarmee op flinterdun Bijbelpapier kan worden geprint, waardoor het printen van kleine oplages veel goedkoper kan. De opdraging uitstellen zou lastig worden, want heel veel mensen hadden het al gepland. Voor ons was een opdraging zonder deze OT’s geen optie. Snel besloot Willem een bliksembezoek aan Nederland te brengen om terug te keren met twee koffers en de handbagage helemaal vol Bijbels! Op donderdagavond vertrok hij en zaterdagnacht was hij weer terug. Gelukkig gingen de reizen voorspoedig en kwamen ook alle Bijbels in goede orde aan. Uiteindelijk bleek dit nog goedkoper te zijn dan versturen.

Met blijdschap werden de Bijbels ontvangen! Als we in Nederland zijn, zullen we tijdens de presentaties hier iets van kunnen laten zien. Het was heel bijzonder om vrucht te mogen zien, na zoveel jaren werken. Vooral voor één van de vertalers, was het heel bijzonder. Niet lang geleden heeft hij een hersenbloeding gehad en hij is ook op leeftijd. Hij was heel dankbaar dit te kunnen meemaken!

Het is weer december als dit verschijnt en we zullen dan als alles goed gaat bijna op Urk zijn. We kijken uit naar een Karst op de Bult. Voor Gideon en Daniël voor het eerst en voor ons inmiddels 5 jaar geleden. Gezegende kerstdagen toegewenst en tot dan!

Shalom,

Willem en Christien