Deelgenoot/zending

Zendingsnieuws van Willem en Christien

Beste vrienden, eind maart reisde Willem voor de laatste keer af naar West-Afrika, vlak voor ons visum zou verlopen. De temperatuurverschillen bleken pittiger dan gedacht, maar het was een nuttig bezoek. Met koffers vol apparatuur stapte Willem op het vliegtuig. Bij aankomst keek de douane hem schuin aan: ‘Jij was hier vorige keer toch ook met laptops? Nu mag je nog gratis door, maar de volgende keer moet je betalen!’ Maar liefst vijf nieuwe vertaalprojecten hebben daardoor uitstekende apparatuur om een goede start te maken. We zijn dankbaar dat alles veilig en voorspoedig is aangekomen. Een ander belangrijk doel van de reis was de laatste training voor Dessé. Na een paar maanden zelfstandig werken waren er een aantal dingen waar hij tegenaan bleef lopen en die moeilijk vanaf afstand uit te leggen waren. Na dit bezoek zit onze taak in West-Afrika er definitief op en mag Dessé zelfstandig aan de slag. Gelukkig zijn er nog steeds andere collega’s waar hij met zijn vragen terecht kan.

Op de terugweg naar het vliegveld raakte Willem aan de praat met de taxichauffeur. Hij is een zeldzaam geval, want zijn hele familie is christen en hij is moslim. Zijn familie vond een katholieke vrouw, maar hij wilde een ander. Dat de familie een huwelijk arrangeert is in West-Afrika heel gebruikelijk. Hij werd moslim, want dan mag je meer vrouwen hebben en zo kon hij dus ook trouwen met de vrouw waar hij dat graag mee wilde. Willem vroeg: ‘Is kiezen welke God je dient dan net zoiets als kiezen welk eten je lekker vindt, of welke kleur auto je graag wilt, kun je zomaar veranderen?’ De taxichauffeur lachte wat en schudde zijn hoofd. ‘Hoe zit het dan tussen God en jou? Heb je aan God gevraagd wat Hij wilde dat je deed?’ Hij antwoordde: ‘Als moslim of christen dien je toch dezelfde God? Wat maakt het dan uit?’ ‘Nou, heel veel! Zijn Mohammed en Jezus hetzelfde? Die zul je dan wel goed kennen! Op een dag sta je voor God en dan mag je het Hem uitleggen.’ De chauffeur werd serieuzer. Hij wist het niet, want de Koran of de Bijbel had hij nauwelijks gelezen, maar hij was oprecht geïnteresseerd. Het zijn wezenlijke vragen. Het gesprek moedigde hem aan om op zoek te gaan naar de ware God. Hij ging gelijk de audiobijbel downloaden. Wat mooi om mee te maken! Bid dat Hij Zijn Verlosser mag leren kennen.

Afgelopen woensdag stond onze woonkamer vol camera’s. We waren door het Reformatorisch Dagblad gevraagd om een interview te geven over de afgelopen jaren in West-Afrika en de overgang naar Papoea-Nieuw-Guinea. In hun webserie ‘Uit en Thuis’ vertellen zendelingen over hun ervaringen. Het kwam op ons pad en we besloten mee te doen omdat we graag mensen motiveren om actief aan de slag te gaan in Gods koninkrijk, dichtbij of ver weg. ’s Morgens werden we grondig bevraagd, maar ’s middags trakteerden ze ons op een leuk uitje ‘voor mooie shots tijdens de uitzending’. En zo belandden we op een raceboot en raceten we over de golven van het IJsselmeer! We hopen dat de uitzending voor velen tot zegen mag zijn!

Onze dagen vliegen voorbij. Er is heel veel te doen qua voorbereiding. We dachten alle formulieren voor de visumaanvraag rond te hebben, maar nu blijkt dat het pas deel één is! Het volgende pakket schrijfwerk ligt dus al klaar. Daarnaast moeten we voor elk gezinslid een uitgebreid medische document invullen met allerlei data en details en natuurlijk zorgen dat alle vaccinaties up to date zijn. Ook bereiden we een verscheping voor, want we mogen straks elk maar één koffer meenemen. Omdat we midden in de rimboe terecht zullen komen, is er echt weinig te krijgen. Daarmee was er in West-Afrika nog best veel beschikbaar, hoewel de prijzen flink waren. De tijd in Nederland vliegt voorbij.

De eerste twee weken van mei gaan we op reis naar Engeland. Het is inmiddels zes jaar geleden dat we onze vrienden daar hebben gezien en we kijken er naar uit ze weer te ontmoeten. Willen jullie bidden voor goede gesprekken? Natuurlijk hopen we als gezin ook een paar ontspannen activiteiten in te bouwen. Gideon wil dolgraag het skelet van een dinosaurus zien in Londen!

Verder zit er nog de jaarlijkse Pinksterstolactie in het vat! Hierover krijgen jullie binnenkort de informatie toegestuurd. Ook organiseren we samen met ons thuisfrontcommissie op 14 juni een Happen & Stappen op Urk. Ook daarover binnenkort meer, maar reserveer de datum maar vast in je agenda!

Shalom, Willem en Christien